A vitaminok
nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez.
Sejtjeink nem képesek előállítani őket, a
táplálékkal jutnak szervezetünkbe.
A vízben oldódó
vitaminok gyorsan felszívódnak, de gyorsan ki is
ürülnek a szervezetből, ezért folyamatos felvételük
szükséges. Idetartozik a C-vitamin és a B-vitamin
család (B1, B2, B5, B6,
B12). Fontos enzimek alkotórészei, számos
anyagcsere-folyamatban vesznek részt. Legtöbbjük a
bőr, haj és köröm épségéért
felelős, ezért hiányukban bőrgyulladás,
hajhullás, körömtöredezés, illetve a
nyálkahártyák (bélcsatorna, nyelv)
gyulladása jön létre.
A B1
vitamin különösen jó hatású
ideggyulladásokban, a B6 vitamin
a terhességi hányás legfontosabb gyógyszere,
a B12 vitamin és a folsav a
vérképzésben játszanak szerepet.
B-vitamint tartalmaznak az élesztő, kenyér,
hüvelyesek, hús és tej.
A C-vitamin
felelős a hajszálerek falának védelméért.
Hiányában fogíny- és
nyálkahártyavérzések, gyulladások
alakulnak ki. Csökken a szervezet ellenálló
képessége a kórokozókkal szemben.
C-vitamin található a zöldpaprikában,
hagymában, citromban, friss gyümölcsökben.
A zsírban
oldódó vitaminok lassan szívódnak
fel, de lassan is ürülnek a szervezetből, ezért
túladagolhatók. Idetartozik az A-, D-, E-, K-vitamin.
Az A-vitamin
nélkülözhetetlen a bőr, a hámszövet
épségének fenntartásához, valamint
a szemben a látóbíbor képződéséhez.
Hiányában a bőr durvává válik, a
nyálkahártyák begyulladnak, és zavart
szenved szürkületi látás, farkasvakság
alakul ki. A szervezet előanyagából, a béta-karotinból
tudja előállítni, mely vízben oldódik,
ezért a túladagolás nem fenyeget. A vitamint
tartalmaz a tök, spenót, sárgarépa,
cseresznye, málna.
A D-vitamin
felelős a normális csontnövekedésért,
valamint az egészséges, ép csontállomány
fenntartásáért. Hiányában a
csontok ásványianyag-tartalma csökken, könnyen
törnek, deformálódnak. D-vitamin bőrünkben
a napfény ultraibolya sugarainak hatására
keletkezik. Ez átlagos vegyes étrend mellett fedezi a
szükségletet. Csecsemők, kisgyermekek számára
a növekedéshez, illetve idősebb korban a gyengülő
csontállomány épségének
fenntartásához azonban külső bevitelre szorulunk.
Túladagolása súlyos következményekkel
(hányás, izomgyengeség, látászavar,
vesekőképződés, veseelégtelenség)
járhat. D-vitamin a tej-, termékekben, főleg a
sajtban van.
Az E-vitamin
szerepet játszik a nemi működések, a
szaporodóképesség (ivarsejtek képződése,
megtermékenyülé) fenntartásában.
Ezenkívül igen fontos antioxidáns.
A K-vitamin
elengedhetetlenül fontos a véralvadási faktorok
képződéséhez. Hiányában
vérzékenység alakul ki. A bélben lévő
baktériumok elegendő mennyiséget termelnek, ezért
K-vitamin hiány csak zsírfelszívódási
zavar vagy a bélbaktériumokat elpusztító
tartós széles spektrumú antibiotikus kezelés
következtében szokott előfordulni.
Fokozott a szervezet
vitaminszükséglete növekedés, terhesség,
szoptatás idején, lázas állapotban,
krónikus betegségben, felszívódási
zavaroknál, időskorban, éhezéskor, valamint a
bél baktériumflóráját károsító
gyógyszerek szedésekor.
A hiánytünetek
hátterében súlyos betegségek
(malabszorpciós szindróma, gyomor- bélbetegségek,
rák, anorexia nervosa, alkoholizmus, esetleg gyógyszer
mellékhatás állhat.
Forrás: Dr.
Valló Ágnes, Ha a beteg kérdez… Galenus,
Budapest, 2002
Vitamin készítmények
és leírásaik a „Vitaminok” címszó
alatt találhatók.